Wanneer het mooi weer wordt komen ze uit de garage en zie je ze ineens weer meer rijden: Juist, oldtimers. Veel autoliefhebbers voelen zich erg aangetrokken tot oudere en klassieke modellen die een speciale oldtimer status hebben. Maar wat is een oldtimer nu eigenlijk precies, en waarom zijn sommige mensen er zo weg van? 

Wat is een oldtimer?

Oldtimers zijn klassieke voertuigmodellen waarvan de productie al een aantal jaren geleden is gestopt. Oudere auto’s zijn daarentegen niet allemaal oldtimers. Verouderde auto’s zijn over het algemeen pas na 25 jaar officieel een oldtimer. Die classificatie van een auto is gekoppeld aan verschillende voordelen voor de autobezitter. Kijk eens bij Gratisuwautoverkopen.nl wanneer je toch liever een auto koopt die iets minder dan 25 jaar oud is. 

Aantrekkelijke voordelen van een oldtimer

Wanneer je een oldtimer bezit, horen daar automatisch een aantal voordelen bij. Eigenaars van dit soort auto’s hebben te maken met speciale regels die door de overheid zijn opgesteld. Je kunt bijvoorbeeld profiteren van een extra voordelige verzekering. Ook zijn er soms gevallen waarbij je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Wel moet je er als eigenaar rekening mee houden dat er soms beperkingen zitten aan het rijden met een oldtimer. 

Speciale oldtimertoertochten 

In Nederland zijn een aantal oldtimerverenigingen die regelmatig speciale toertochten organiseren. Deze tochten zijn een ideale gelegenheid om jouw bijzondere modellen te showen en modellen van andere te bewonderen. Bij de oldtimertoertochten komen vaak modellen van BMW, Mercedes, Fiat, Ford en Volkswagen voorbij.  

De beperkingen vanuit de overheid

Niet met alle oldtimers mag je zomaar de weg op. Je moet er rekening mee houden dat er twee gebruikers categorieën zijn. Er zijn geen wettelijke beperkingen voor veelgebruikte modellen die rondrijden met een standaard kentekenplaat. Oldtimers met een O-nummerplaat hebben wel bepaalde beperkingsregels. Deze oldtimers mogen uitsluitend voor recreatieve doeleinden gebruikt worden. Je kunt hier dus niet heel veel mee rijden. Het zijn meer hobby modellen die je kan tonen tijdens speciale gelegenheden.