Als je een gloednieuwe auto koopt, mag je ervan uitgaan dat deze in absolute topconditie verkeert. Voor een tweedehands auto ligt dat net wat anders. Je weet dan eigenlijk nooit zeker wat je in huis haalt, maar gelukkig kun je grote verrassingen voorkomen door goed op te letten voordat je overgaat tot aankoop van de auto. In dit artikel geven wij je daar wat tips voor. 

Doe vooronderzoek 

Wanneer je een leuke tweedehands auto op het oog hebt, is het slim om eerst goed onderzoek te doen naar de auto en de verkoper. Tegenwoordig kunnen dealers erg mooie automotive foto’s laten maken bij www.rotoviewstudios.nl. Hierdoor heb je meteen een goed beeld van de auto en de eventuele beschadigingen. Bekijk de foto’s goed, want verkopers zullen er natuurlijk alles aan doen om de auto zo goed mogelijk over te laten komen op de foto’s die ze online zetten. Doe daarnaast ook onderzoek naar de verkoper. Het beste kun je een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG. Je hebt dan meer zekerheid over garantie en service, wat niet het geval is wanneer je een tweedehands auto koopt van een handelaar of particulier. 

Maak een testrit

Wanneer het papierwerk van de auto in orde is en je de auto van boven tot onder gecontroleerd hebt op eventuele beschadigingen, is het tijd voor een testrit. Koop nooit een auto waar je nog nooit in gereden hebt. Controleer of de motor zonder problemen start en luister of de motor regelmatig en zonder onderbrekingen loopt. Let tijdens de testrit op of je geen vreemde geluiden hoort, zeker wanneer je door bochten en over drempels rijdt. Probeer tijdens de testrit ook alle accessoires uit. Denk hierbij aan de verlichting, ruitenwissers, airco, radio en elektrische ramen. Twijfel je na de testrit over de staat van de auto? Dan kun je een onafhankelijke aankoopkeuring laten uitvoeren. De auto wordt dan gecontroleerd op punten die jij misschien gemist hebt. Op deze manier voorkom je dat je later voor grote verrassingen komt te staan. 

Handel alles goed af

Wanneer de auto is goedgekeurd en je overgaat tot aankoop, is het belangrijk om alles goed vast te leggen. Leg alle afspraken vast in een koopovereenkomst en vraag of er eventueel een garantieperiode ingesteld kan worden. Vergeet vervolgens niet het kenteken over te schrijven. Daarna is het tijd om te genieten en lekker te touren met je nieuwe auto!