We kennen ze allemaal wel: sportwagens. De eerste dingen waar je waarschijnlijk nu aan denkt is de Formule 1 of hoe mooi en snel sportwagens zijn. Maar het is meer dan alleen dat. In dit artikel gaan we het over de verschillende merken en modellen hebben, de voor en nadelen daarvan en wat sportwagens nou eigenlijk precies zijn.

Wat zijn sportwagens?

Je denkt misschien: wat een domme vraag zeg, want in principe weten we allemaal wel wat een sportwagen is. Maar minder mensen weten wat sportwagens echt precies inhouden, wat maakt een sportwagen nou echt een sportwagen, wat is het verschil tussen een normale auto en een sportwagen? Een sportwagen is een auto die gericht is op een sportieve rijstijl daarbij kan je denken aan snelle acceleratie en hoge topsnelheid. De meeste sportwagens bestaan uit een een coupe die ruimte heeft voor 2 personen, maar er zijn ook cabrio en targa modellen.

Om de sportwagens in goede staat te houden worden er van verschillende behandelingen en technieken gebruik gemaakt, zoals bijvoorbeeld car detailing

Sportwagen merken

Er zijn veel verschillende soorten sportmerken, varianten en modellen. Natuurlijk hebben we de bekende Ferrari en Lamborghini, maar merken zoals Toyota hebben ook sportwagens. Daarnaast heb je natuurlijk Porsche, Audi, Mercedes, McLaren, enzovoort. Je hebt ook evenementen waarop je sportwagens kan bekijken en zien rijden of je kan zelf in een sportwagen rijden op verschillende locaties in België en Nederland. Ook kun je natuurlijk gewoon naar een showroom gaan en daar een kijkje nemen.

Elektrische sportwagens

Je hebt nu ook elektrische sportwagens. Je denkt misschien wel gelijk aan Tesla, maar merken zoals Porsche hebben ondertussen ook elektrische sportwagens. Er zitten heel veel voordelen aan elektrische sportwagens. Een heel groot voordeel is dat het veel milieuvriendelijker is. Een elektrische auto heeft geen CO2-uitstoot en in combinatie met zonnepanelen en een laadpaal thuis heb je minimale brandstofkosten. Je kan sneller optrekken en doordat een elektrische auto altijd op de motor afremt, gaan ook onderdelen als remblokken veel langer mee. Ook zijn er veel dingen die je kan doen om je auto meer opvallend te maken. 

 

Ondanks alle voordelen zijn er ook nadelen. Dit ligt aan de persoon of dit een voor- of nadeel is, maar meeste sportwagen fans zullen het vast niet leuk vinden dat elektrische sportwagens bijna geen geluid maken. In het buitenland heb je het probleem dat er niet veel laadpalen zijn en het bereik met een elektrische sportwagen is minder dan een op basis van brandstof. Ook duurt het opladen van de auto langer en er zijn relatief hoge reparatiekosten.