Ongetwijfeld gebeurt het de meeste wel dat je een boete krijg voor iets in het verkeer. De ene boete is wat duurder dan de ander. Dit heeft allemaal te maken met hoe gevaarlijk de overtreding is. Een boete is een preventie middel om te voorkomen dat iemand dezelfde fout weer maakt.

Wat kan ik doen tegen boete door rood rijden?

De boete voor het rijden door rood is geen milde boete. Dit is een van de hoogste boetes die je kunt krijgen. Je kunt zo ook best snel krijgen door bijvoorbeeld rood licht camera’s. Ook als je dacht door oranje te rijden en toch als het rood is niet volledig over de streep te zijn krijg je de boete al. De boete is zo snel te krijgen en zo hoog doordat het heel gevaarlijk is om door rood te rijden.

Het rijden door rood is zo gevaarlijk omdat op het moment dat het bij jouw rood is, is het ergens anders groen. Dit betekent dat diegene niet op de hoogte is van het feit dat jij gaat doorrijden en niet stil gaat staan. Op dat moment kan je door het optrekken of al een snelle snelheid een botsing krijgen.

Wat nou als jij een bepaalde reden hebt waarvan jij vindt dat je wel door rood moest rijden en je dus geen andere keus had? Er zijn ook andere redenen wanneer je onder een boete door rood rijden kunt uitkomen. Je kunt een boete krijgen doordat een agent je de overtreding ziet begaan. Op dat moment is de agent verplicht je staande te houden. Doet hij dit niet kun je het aanvechten door te zeggen dat dit niet gebeurd is en de boete dus onterecht is opgelegd.

Heb ik vrije advocaatkeuze?

Het kan zijn dat je een rechtsbijstandverzekering hebt die je kan inschakelen om iets aan je boete te doen. Stel dit proces komt voor de rechter wat doe je dan? Je hebt van iemand gehoord dat die specifieke advocaat goed is in dit soort zaken maar je rechtsbijstandsverzekeraar geeft aan zijn eigen advocaat in te stellen kan je dit weigeren?

Zeker dat je het kunt weigeren je hebt namelijk recht op een vrije keuze advocaat Je kan ervoor kiezen de juristen van het bedrijf te kiezen maar als jij een andere wilt mag dat ook. Al zou het je beste vriendin zijn die juridisch onderlegd is dan mag dit ook en dienen zij deze kosten te vergoeden. Dit kan overigens niet altijd er moet wel een relatie zijn met administratieve of gerechtelijke procedures.

Let wel op dat je niet zelf een advocaat al gaat inschakelen en denkt de kosten op die manier te verhalen op de verzekeraar. Je moet toestemming hebben van de verzekeraar en een opdracht om het te kunnen laten vergoeden. Doe dit daarom dus ook zorgvuldig. De verzekeraar mag ook grenzen stellen en eisen aan de advocaat. Zo kan je maximaal bijvoorbeeld een bepaald bedrag uitgeven of vergoeden zij in ieder geval alleen die kosten.