We bouwen wat af met zijn allen. Ook particulieren hebben ontdekt dat een uitgebouwde woonkeuken of een tuinkantoor de waarde van hun huis opschroeft en nemen een aannemer in de arm. Maar bouwen en verbouwen zorgen voor grote hoeveelheden afval. Waar laat je dat?

Afzetcontainers in diverse maten

Vanzelfsprekend denk je als eerste aan een grote container voor alle materialen die afgevoerd moeten worden. Een afzetcontainer huren van Renewi ontzorgt je: hier deponeer je hout, puin, groenafval, schroot en al het andere bouw- en sloopafval in, waarna dit gespecialiseerde bedrijf de boel sorteert en zo veel mogelijk recyclet. De afvalverwerkingsbranche – probeer dat woord maar eens neer te leggen met Scrabble – is zichzelf continu aan het heruitvinden met een nobel streven: een schonere planeet.

Het belang van hergebruik

Veel bouwen heeft zijn consequenties, maar door veel materialen te hergebruiken en huizen bovendien op een duurzame manier te ontwerpen, brengen we de afvalberg terug tot behapbare proporties. In die huizen is het voor de bewoners vervolgens zaak om hun afval te blijven scheiden. Denk daarbij aan details zoals metaal: van 18 kilo oud ijzer wordt al een nagelnieuwe, oer stevige fiets vervaardigd, en daar draagt dat kratje oud ijzer dat jij aanlevert aan bij! En zo zijn er nog talloze voorbeelden hoe massaal verzamelde, kleine hoeveelheden materialen hergebruikt worden. Het is met afval afvoeren al met al een kwestie van klein denken voor grootse resultaten.

Wijs met afval

Terug naar de afzetcontainer, waarmee je je niet hoeft te bekommeren om de duurzame weg die jouw afval gaat afleggen. Het is fijn om te weten dat jij door bouwt aan je project of droom, terwijl de specialisten zich ontfermen om de verwerking van alle troep die dat geeft. Hoewel, troep? Het al genoemde voorbeeld van de fiets die uit oude metalen wordt gebouwd, spreekt boekdelen. Wijs met afval omgaan is het credo van deze eeuw, bij elk materiaal en in elke hoeveelheid. We zijn ooit begonnen met aparte bakken voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en het zogenaamde gemengde afval (de grijze bak), en zo mondjesmaat kwamen daar meer soorten bij. Wie weet recyclen we ooit alles.