Smaakt jouw water nou bitter? Dan is de kans groot dat jij last heb van kalkaanslag op je leidingen. De oplossing daarvoor is het installeren van waterontharders. Douchen in hard water heeft niet alleen effect op jouw apparaten, maar ook op jouw huid en haar. Kijk daarom altijd goed naar de waterhardheid in jouw regio.

Hoe ontkalk je?

Kalkaanslag moet je zo snel mogelijk schoonmaken, het is niet fris. Je maakt dit schoon door de douchekop van de slang eraf te halen. Tussen de slang en de douchekop zit een scharnier, dat je los moet draaien. Als er veel kalkaanslag op zit, dan krijg je hem er minder makkelijk eraf. Je kunt dan een tang gebruiken, maar zet dan niet te veel kracht op het scharnier, want hierdoor kan het scharnier breken. Je kan je douchekop ontkalken met azijn of een chemisch product. Het maakt niet uit wat je kiest. Zorg er gewoon voor dat de douchekop met regelmaat wordt schoongemaakt. Dit kost best veel tijd, maar voor alles is een oplossing. Vind jij het teveel werk? Dan kan je waterontharders aansluiten op je leidingen. Voor het schoonmaken van de losgekoppelde douchekop, moet je hem laten weken in azijn of chemische producten. Het is belangrijk dat de volledige douchekop onder water ligt. Dit moet je minimaal een aantal uur in laten weken, maar bij voorkeur een hele nacht. Hierna schrob je de laatste restje kalk met een borstel weg. Spoel als laatste de douchekop af met koud water en monteer de douchekop weer.

Waarom is ontkalken belangrijk?

Een douchekop met kalk erop is niet fris en ziet er niet fris uit. Daarnaast is het ook niet goed voor de gaatjes waar het water uit komt, de straal is dan minder sterk dan normaal. Dus voor een schone en goed werkende douchekop is ontkalken noodzakelijk. Een voordeel van het ontkalken van je water, is dat het beter is voor je apparaten. Kalk zorgt namelijk ook voor aanslag op de leidingen. Hoe dikker de aanslag is, hoe slechter het rendement is van jouw apparaten. Het zo lang mogelijk uitstellen van het schoonmaken van de apparaten, is dus niet verstandig. Bacteriën kunnen zich ook makkelijker kleven aan kalk, dat op de douchekop zit. Het is niet lekker als je daar elke dag mee moet douchen. Douche je met een douchekop waar veel kalkresten in zitten, dan kan het zelfs ook voor huidproblemen zorgen, daarom moet je het schoonmaken niet ontwijken.