Bandenslijtage is een veel voorkomend probleem bij auto’s. Dit kan komen door burnouts te maken, donuts, over grof terrein rijden, etc. In dit artikel krijg je de beste tips om ervoor te zorgen dat je bandenslijtage minder wordt.

Juiste bandenspanning

Een verkeerde bandenspanning kan er ook voor zorgen dat je banden sneller gaan slijten. Als de spanning te hoog raakt maar een klein deel van de band het wegdek aan. Als de spanning weer te laag raak een te groot deel het wegdek aan en slijt een groter deel over tijd. Je kan dit heel makkelijk controleren door op de zijkant van je tankdop te kijken met de waardes voor de bandenspanning.

Te hard rijden

Door te hard rijden zorg je voor extreem veel snelle wrijving, hierdoor slijten je banden enorm snel. Neem bijvoorbeeld de Formule 1, na elke race ligt er ontzettend veel rubber op de baan door het slijten van de banden. Doordat de auto’s natuurlijk op sommige stukken met meer dan 300 km/u gaan is slijtage een groot probleem in de koningsklasse van de autosport. Maar ook met normale auto’s krijg je veel slijtage als je snel rijd en veel remt en dan weer snel optrekt. Je snelheid in de bocht telt ook mee hierbij. Als je snel door een bocht gaat krijgen de buitenbanden (vanuit een vogelperspectief gezien) enorm veel te verdragen.

Juiste banden

Natuurlijk spelen ook de juiste seizoens banden een rol. Een winterband even snel in de winter als een zomerband in de zomer. Maar een winterband slijt nog sneller in de zomer. Dit komt omdat een winterband van zachter rubber is gemaakt dan een zomerband. Zorg er dus voor dat je op tijd je banden vervangt naar het seizoen. Zo voorkom je erge slijtage en een ongeluk als de band het ineens begeeft. Als je een ongeluk hebt gehad door versleten banden.

Velgen

Ook velgen kunnen invloed hebben op de banden. Als deze eraf zijn kan er vuil in komen wat de kant van de band kan slijten wat tegen de velg aan zou zitten. Het is dus verstandig om er nieuwe velgen op te zetten als deze eraf zijn. Je kan een nieuwe kopen, maar deze zijn vaak erg duur. Gelukkig is daar een oplossing voor: gebruikte velgen van MW Wheels. Zij verkopen gebruikte velgen en banden van Porsche, BMW en Audi.