Eén van de belangrijkste onderdelen van je auto zijn de banden. Een goede autoband verbetert de prestaties van je auto en maakt een autorit veiliger. Het is daarom ook belangrijk dat je op tijd je banden vervangt. Maar wanneer moet je je autobanden precies vervangen? In deze blog lees je hoe je kunt herkennen dat je nieuwe banden nodig hebt.

Hoe lang gaat een band mee?

Er zijn een aantal stelregels die je kunt gebruiken als het gaat om hoe lang een autoband meegaat.

  1. Het is belangrijk dat je weet hoe oud je autobanden zijn. De leeftijd van de band is namelijk een belangrijke factor bij het bepalen of je hem moet vervangen. Normaal gesproken gaat een autoband sowieso vijf jaar mee. Daarna is het zaak om je banden elk jaar goed te controleren op de staat ervan. Tien jaar is daarbij echt wel het maximum, dan moet je ze wel vervangen hebben.
  2. Het aantal gereden kilometers is ook een goede indicator. Als je zo’n 30.000 tot 40.000 kilometers hebt gereden, wordt het tijd om je voorbanden te vervangen. Achterbanden gaan vaak wat langer mee.

Hoe zie je dat je autobanden aan vervanging toe zijn?

Natuurlijk hangt het altijd per situatie af wanneer een autoband aan vervanging toe is. Gebruik je je auto intensief, dan zal je je banden eerder moeten vervangen dan wanneer je alleen af en toe korte ritjes maakt. Hoe kun je dan zien dat je banden aan vervanging toe zijn?

  • Als de profieldiepte van je banden minder dan 2.0 mm is, moet je ze vervangen. Regenwater kan dan namelijk niet goed meer worden afgevoerd. Voor winterbanden geldt een andere slijtagegrens, namelijk 4.0 mm.
  • Let er goed op of je banden op een bepaalde manier beschadigd zijn geraakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn gekomen door scherpe voorwerpen zoals spijkers en schroeven of door stoepranden. Als er sprake is van zichtbare schade is het slim om je banden te vervangen.
  • Soms kan het zijn dat je autobanden onregelmatig slijten. Is dit niet het geval, dan heb je nieuwe banden nodig. Belangrijker nog is het om dan uit te zoeken wat de ongelijke slijtage heeft veroorzaakt. Waarschijnlijk is er een groter probleem met je auto.