Als je besloten hebt om over te gaan van de openbare laadpalen naar een laadpaal op eigen terrein, dan is het van belang dat de laadpaal installatie goed gebeurd. Je kan ervoor besluiten om dit zelf te doen, maar tenzij je veel ervaring hebt op het gebied van deze specifieke elektrische installaties, is dat waarschijnlijk geen goed plan. Het is zeer aan te raden om een gecertificeerde monteur hiervoor in te schakelen, die precies weet hoe en wat er moet gebeuren. Bij Soolutions kan je niet alleen de juiste laadpaal voor jouw situatie aanschaffen, maar er kan ook een monteur bij geregeld worden. Lees meer op de website van Soolutions over deze opties.

Hoe werkt dat?

Dat de installatie van een laadpaal niet iets is om zelf te doen, blijkt al uit het feit dat er een nieuwe groep in de meterkast geplaatst moet worden en een aardlekautomaat. Als dit verkeerd gedaan wordt dan raakt het hele stroomnet van het huis overbelast. Daarnaast moeten er verschillende kabels getrokken worden vanuit de meterkast naar de laadpaal. Deze moeten misschien ingegraven worden in een tuin of er moet door de muur of vloer geboord worden. Vervolgens moeten de kabels op de juiste manier aangesloten worden aan de laadpaal, zodat deze ook daadwerkelijk werkt.

Aandachtspunten bij zelfinstallatie

Als je er ondanks deze verschillende aandachtspunten en uitdagingen toch voor kiest om zelf de laadpaal te gaan installeren, dan is het van belang een aantal dingen uit te zoeken. Zo is het ten eerste belangrijk om erachter te komen met hoeveel fasen jouw auto zich oplaad. Het verschil tussen een 1-fase aansluiting en een 3-fase aansluiting, maakt ook een verschil binnen de meterkast. Daarnaast heeft de fase aansluiting ook invloed op het maximale laadvermogen van de laadpaal. Verder moet er in de meterkast een aparte groep beschikbaar zijn om de laadpaal te kunnen aansluiten. Ook moet deze groep lager staan afgezekerd dan de hoofdzekering.

Ook de netbeheerder doet mee

Afhankelijk van de aansluiting binnenshuis geregeld is, is er een kans dat je deze moet laten ‘verzwaren door de netbeheerder. Hier wordt vaak een standaard tarief of jaarlijkse kosten voor gerekend. Daarnaast is het ook mogelijk om een aparte elektriciteitsaansluiting te laten plaatsen. Dit heeft als voordeel dat je de gebruikte stroom van de laadpaal en van de rest van het huis, naast elkaar kan zien en regelen. De kosten voor aparte aansluiting zijn afhankelijk van de netbeheerder, maar je zal al snel rond de 750 tot 1000 euro zitten.